Veckomeny!

GREKISKA GRILLSPETT
Till dessa grekiska grillspett behöver du 4 personer :
800 gram blandfärs eller nötfärs
3 msk med barbequesås ( Heinz hade vi )
Salt & peppar
Serveras med pommes, sallad och fetaostkräm
Gör så här :
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem antingen i ugnen på 225 grader, eller på grillen ute – klara och servera genast.
Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja.
En kall , krämig och helt fantastiskt god sås till det mesta.
Det här behöver du :
5 dl creme fraiche
200 gram fetaost eller grekiskost
2 vitlöksklyftor
1 gnutta flytande honung
salt&peppar
och lite lite örtkrydda
Gör så här:
Mät upp creme fraiche i en skål, pressa ner vitlöken och rör ner honungen. Smula ner fetaosten, och rör till en jämn krämig sås.
Smaka av med salt, peppar och lite örtsalt.
Låt stå kallt i några timmar innan servering.
Tisdag:
___________

CURRY STROGANOFF
Du behöver till 6 personer :
1/2 falukorvsring
1/2 finhackad lök
smör
1 msk med curry ( vanlig gul i burk)
1/2 msk med tomatpure
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
salt & peppar
ev. cayennepeppar
Serveras med ris & en god sallad
Gör så här:
Skär korven i lagom stora bitar, finhacka löken. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Fräs korven & löken under omrörning. Pudra över curry och rör ner tomatpuren. Fräs runt allt under omrörning, sedan häller du i grädde & creme fracihe och låt det sjuda ihop. Smaka av med salt & peppar och önskar man mer hetta är det gott att dofta över lite cayennepeppar.
Onsdag
______________

FYLLDA LASAGNERULLAR
Det här behöver du till dessa pastarullar :
1 pkt med färska lasagneplattor
2 1/2 dl creme fraiche + 1 msk chilisås
500 gram nöt eller blandfärs
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk soya
1 msk med tomatpure
2 msk chilisås ( eller mer efter smak och tycke)
3 dl vatten
timjan & oregano (cirka 1 tsk tillsammans)
salt & peppar
Toppa med riven ost
Gör så här :
Hetta upp en stekpanna och hacka löken. Stek löken glansig och pressa ner vitlöksklyftorna.
Rör ner färsen och bryn klart, häll i tomatpure, soya, fond, chilisås och till sist vatten och låt sjuda upp på svag värme ( gärna en timme eller ett par ) Beroende på hur gott om tid du har, smaka av med kryddor, salt & peppar under tiden.. En god köttfärsås tar tid att laga. Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en form.
Torsdag
________________
Falukorv och stuvade makaroner
Fredag
_____________________
JACOBS KÖTTFÄRSSÅS

Jacobs köttfärsås:
600-700 gram Köttfärs
1 Vitlök
Smör
2 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl creme fraiche
Ganska mycket ketchup
2 msk chilisås
salt och peppar
Gör så här :
Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås
creme fraiche, och ganska mycket ketchup.
Salt och peppar.
Låt sjuda i 20 minuter medan du kokar pastan.

Åhh vad gott! :D